10 anledningar till varför du borde prova på att spela golf…

Är du en av dem som sneglat på golf men ännu inte provat? Eller tillhör du kanske dem som tror att golf inte är något för dig? Då kan vi kanske få dig på andra tankar. 

Golf är inte bara roligt, faktum är att det är hälsofrämjande också – ur flera perspektiv. I den här guiden tänkte vi ge dig 10 anledningar till varför du borde testa golf. För testa kan man ju alltid! 

Skulle du ändå komma fram till att golf inte är något för dig så har du åtminstone gett det ett försök. Men chansen finns också att du älskar det, och den chansen är för bra för att gå miste om, anser vi!

1. Golfare lever längre

Enligt en studie vid Karolinska Institutet, som omfattar 300 000 svenska golfare, slår forskarna fast att golfare i genomsnitt lever fem år längre än jämnåriga icke golfande svenskar. En alldeles ypperlig anledning till att testa golf, håller du inte med? 

2. Bra för psyket

Att komma ut i friska luften och träffa andra människor är bra för den mentala hälsan och golf bidrar till just det. I en studie i Folkhälsovetenskap upplever många en förhöjd livskvalitet, både psykiskt och socialt. 

3. Motion är nyttigt! 

Det finns nog dem som undrar hur det kan vara motion att gå runt på en gräsmatta, men faktum är att golf är en mycket fysisk sport. Att spela en runda på 18 hål tar flera timmar och beroende på hur banan ser ut kan en golfspelare komma upp i 11 000 till 16 000 steg och bränna 2 000 kalorier samtidigt. 

Att golf är en lågintensiv sport innebär dessutom att man inte alls måste vara i toppform när man börjar med det, vem som helst kan spela golf! 

Motion har många hälsofrämjande fördelar för såväl kroppen som psyket och när det gäller just golf är det en skonsam sport som inte sliter på leder eller muskler.

Nedan listar vi ett par saker som motion och därmed också golf bidrar med: 

  • Bättre sömn
  • Stressreduktion
  • Sänkt kolesterol, blodtryck och blodsocker
  • Bättre lungkapacitet och syresättningsförmåga
  • Bättre balans och koordination
  • Starkare muskler som i sin tur skyddar leder och skelett
  • Bättre humör
  • Minskad oro och ångest
  • Man blir piggare
  • och mycket mer!

4. Du behöver inte kunna något när du börjar

Tycker du att golftermerna är avskräckande, rädd för att göra bort dig med din okunskap? Släpp det genast! Alla har varit nybörjare någon gång. 

I dag finns det massor av olika prova-på-paket hos de allra flesta golfklubbarna. Dessutom månar de oftast extra mycket om sina nya medlemmar. Se det istället som så att de faktiskt är väldigt glada för att få just DIG till sin klubb! 

Men, om du vill och har tid kan du givetvis läsa in dig lite grann på golf innan du besöker banan för första gången, men det är helt frivilligt förstås. På Betting.com kan du exempelvis ta del av speltips på golf. 

5. Att golf är för rika är en myt

Det finns en bild av att golf är för ”rikingar” och att det helt enkelt är en sport som kostar väldigt mycket. Men det är faktiskt en myt. 

2009 gjorde CMA Research, på uppdrag av Riksidrottsförbundet, en undersökning av vad det kostar för barn att hålla på med olika sporter. De tio vanligaste idrotterna granskades och kostnader för utrustning, avgifter, resor och medlemskap räknades ihop. 

Ishockey var allra dyrast med en totalkostnad på 10 740 kronor per år, följt av ridsport och tennis. Nästan längst ner på listan hamnade golf, som näst ”billigast” med 3 500 kronor per år. Den billigaste sporten var gymnastik med 2 360 kronor per år. 

6. Golf räknas som friskvård!

Och på tal om kostnader, visste du att golf räknas som friskvård? Är du anställd och har friskvårdsbidrag via din arbetsgivare ingår golf i det!

7. En chans till nya bekantskaper

Vi har ju redan varit inne på den sociala biten som en fördel med golf, men vi måste ju också nämna att den här sporten är ett ypperligt tillfälle att träffa nya bekantskaper och få nya vänner. 

Det kanske rentav visar sig att du och en annan nybörjare har mer gemensamt än bara golf, eller så blir golfen det som binder er samman. Du kanske klickar med någon annan på golfbanan. Vänta du bara, när du väl sätter igång kommer en helt ny värld att öppna sig, en värld full av människor du inte visste om sedan tidigare! 

8. Åldern spelar ingen roll

Det fina med golf är att åldern inte spelar någon som helst roll, du kan vara gammal som ung när du väljer att börja. I dag lever vi längre än vad vi gjorde förut och tyvärr är det många äldre som upplever nedstämdhet och ensamhet på ålderns höst. Därför passar golf perfekt som en ny hobby! 

I studien i Folkhälsovetenskap som vi nämnde längre upp kom man fram till att golfens handikappsystem ger möjlighet att spela och tävla oavsett nivå och fysiska förmågor. Med hjälp av golfbilar och eldrivna golfvagnar finns det möjlighet att spela trots fysiska funktionsnedsättningar. 

9. Variation förnöjer!

Känner du till att det finns olika typer av golf? Förutom den versionen av golf som de flesta känner till finns det exempelvis slagspel eller poängbogey – man kan spela golf i såväl lag som individuellt. 

10. En möjlighet till resor

Du kanske inte alls är intresserad av att tävla i golf men skulle du vara det finns möjligheten att ta dig till andra delar av Sverige och på så vis se mer av vårt land. 

Men du behöver givetvis inte tävla för att resa! I dag finns det mängder av golfresor för såväl nybörjare som veteraner. Kanske kan din nya hobby innebära att du får se mer än bara din närmiljö och om det är något som lockar är golf en fantastisk möjlighet till just det! 

Tips på hur du kommer igång

Att komma igång med golf behöver inte vara svårt. Bor du i en stad som har en golfklubb är det egentligen bara att ta dig dit och berätta att du är intresserad av att börja, så hjälper de dig med allt. 

Tycker du att det verkar för dyrt med golf så är det egentligen ingen anledning att inte testa, för som vi redan konstaterat längre upp så är det lite av en myt, att golf enbart är för personer med mycket pengar. 

Dessutom är det idag lättare än någonsin att få tag på prylar second hand. Du behöver därför inte köpa dig en ny golfbag eller splitter nya golfklubbor – allt går att få tag i begagnat för ett överkomligt pris! 

Slutsats

Som vi började den här guiden med hoppas vi nu, avslutningsvis, att du kommit på andra tankar när det gäller golf. Här finns många fördelar att hämta, om inte annat rent hälsofrämjande. 

Hoppas du blivit inspirerad och om du har det: Lycka till med golfen, vi hoppas att du inte blir besviken! 

Vanliga frågor

Är golf dyrt?

Det är lite av en myt att golf är den dyraste sporten man kan syssla med. Det blir bara så dyrt man gör det till! Köp bag och klubbor begagnat så kommer du bara där billigare undan. Läs även nästa fråga här under, på tal om kostnader:

Ingår golf i friskvårdsbidraget?

Ja, det gör det! Är du anställd och det finns friskvårdsbidrag kan du utnyttja det när du spelar golf!

Måste man kunna alla golftermer när man börjar?

Självklart inte! Alla har varit nybörjare någon gång och klubben förväntar sig inte – och kräver inte – att nybörjare ska kunna allt eller ens något från början. Vill du kan du givetvis läsa på lite om golftips på nätet, men det är helt frivilligt förstås och något du kan göra enbart om du tycker det är kul.